glömmer aldrig Flora, en mayakvinna i min ålder

Dags att äta lunch vilket vi gjorde på restaurang Ppapp Holchac där vi först fick se var man lagat till vår mat – kyckling och fläskkött i pibilsås. Det serverades limesoppa, pibil och frukt till dessert. Efter maten fick den som ville en cucaracha, en kackerlacka, det var tequila med Kahloa och lite mineralvatten, tog man drycken i ett drag fick man uppmuntrande tillrop av personalen och så blev man ”omskakad”.
Det gick hett till när "cucaracha" blev aktuellt.
Han slog henne i huvudet, på riktigt. För att det skulle slå till liksom.
Han gjorde precis likadant med alla andra deltagare. Tror faktiskt Mats fick två omgångar.
Den eftermiddagen var han lite roligare än vanligt.

 

Efter middagen tog det fyrtiofem minuter stannade vi till för att besöka Flora och hennes familj. Ett besök som vi alla kommer att minnas.

Vi fick komma in och se hur denna mayafamilj bor ute på landet. Precis som huvudpyramiden i Uxmal är de typiska mayahusen/hyddorna ovala och har en dörröppning på framsidan och en på baksidan, när det är varmt har man båda dörrarna (om sådana finns) öppna så att vinden drar igenom huset. De sover i hängmattor och allt var väldigt enkelt. Flora hade fått nya golv, det var nog bra tyckte hon, men det blev problem när de var våta! Några hundar, grisar och kalkoner spatserade omkring på gården.

 

Hon broderade på en Singer trampmaskin, vilket hon gjorde i en hastighet som om den var eldriven.
Floras kök, hon baka majsbröd som vi fick smaka.
Drillade av vår guide Anikka Thorsson ställde de sig i storleksordning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0