mera mexico

Från mangroveträsket som ligger i anslutning till fiskelägret Celestún. Man kommer mycket nära naturen och känslan är nästan overklig.
Det fanns många av dessa termitbon när vi tog oss fram i mangroveträsket. Det flesta var ordenligt stora.
Vi besökte en statlig skola, en primaria, årskurs 1-6. Vi fick titta in i ett klassrum, hos en trea,  jag tror att många blev förvånade av att se deras fina böcker, som de får ta med sig hem när skolåret är avslutat. Barnen tittade på oss och vi tittade på barnen – de var för söta! Innan vi lämnade skolan sjöng barnen den mexikanska nationalsången för oss.
Pojkarna var rätt blyga. En av dem vågade knappt titta på mig.
Alla står upp när de sjunger den Mexicanska nationalsången.
I början på vår resa var vi fachinerade av alla ödlor. De fanns många av dem vid de gamla Mayastäderna. Vissa var riktigt stora och orädda för människor.
Mayastaden Uxmal.
Så villiga att posera. Kolla bakgrunden, förstå vilka byggnade som finns kvar. Mayaindianernas städer är från 200 år- 1100 år efter kristus.
Det fanns andra stammar med andra tidsaxlar, Zapostekerna fanns före och Aztekerna fanns efter.
En typisk fotbollsplan från Mayafolkets lämningar. Bollen fick aldrig röras med fötterna utan med höften skulle laget spela bollen genom ringen som sitter ganska lågt på denna plan.
Efter matchen skall antingen de vinnande eller förlorande lag offra någon. Om det är kaptenen för laget eller någon annan är historiker inte riktigt på det klara med ännu. Men att det offrades någon vet man.
Tack för denna gång, snart tillbaka!

Kommentarer
Postat av: Mamma

Det måste ha varit en jätteintressant resa, och vilka stora ödlor. Jag tyckte det räckte med dom små vi hade i Tanzania.

2012-03-30 @ 22:45:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0