från kust till kust, nyköping

Tillsammans med Marie och Jan-Olof startar våra första dagar på årets upplaga av det som kallas semester.
Måndag kväll, hembjudna på mat. Marie, du är en fantastisk kock. Helt ärligt har jag just idag inhandlat Risoni, min nya favorit.
Marie och Jan-Olof i deras kök. Maten var visst redan avklarad och efterrätten har dukats fram. Vad hette det nu igen? Det där med en massa grädde i och bär ovanpå.
En sak är säkert, gott så det gör ont......
Marie är en god värdinna. Alltså fick vi sitta med ryggen mot diskbänken. Det finns bara ett problem när man skall fota sin man.
Sören tar sats och ber en bön om att midjan inte skall bli alltför stor av alla dessa godsaker.
Tisdag kväll. Nu väntar en spännande kväll med Nyköpings Gästabud. Innan vi fick komma in och ta våra förbeställda platser börjar spelen utanför Nyköping Hus.
Nu smyger sig känslan på från 1300-talet. Vi fick bereda plats för gycklare och kungligheter.
Det var inte alla som hade det bra på kung Birgers tid.
Marie och Jan-Olof visste vad de gjorde när de fixade våra blijetter. Vi hamnade precis vid avrättningsplatsen. Det var en blodig historia detta Nyköpings Gästabud. Kung Birger dräpte inte bara sina bröder Erik och Magnus. Nej det var gott gott om död och annat straff som delades ut.
Nu är jag nöjd en tid fram över, tror till och med att dennna blodiga historia gjorde mig till en snäll semesterfru.
Det verkar som om jag och Marie gillar dessa grymheter. Jan-Olof ser mer bekymrad ut.
Här är alla bröder vid liv. Det står ovanför alla dansande människor. Fast på nästa bild är det slängda ner i fängelsehålan. Enligt sägen fick de varken mat eller vatten. Det var en ur hushållet som smög till dem lite att äta. Vad tror ni hände med henne?
Jo, hon fick halsen avskuren. Hon dansar bredvid drottningens sida (hon i rött är drottning).
Stackars män. Fast det finns en sak som ni inte vet om. Jo kanske, om ni kan historien kring Nyköpings Gästabud. Dessa bröder har gjort kung Birger och hans drottning illa tidigare och de hade fått gått genom staden utan kläder efter fångenskap. Så snälla kanske pojkarna inte var.
Det allra bästa med en föreställning är att man uppstår från de döda. Här är jag och den mördade brodern. Han ser visserligen lite tilltufsad ut. Ganska söt ändå.
Vi fick en liten extra föreställning av en akrobat som fanns i Nyköping. Hon hade ett hisnande nummer i sina lakan eller vad banden kallas.
Tack för en fantasiskt kväll och tid i Nyköping Marie och Jan-Olof.
PS. Sören är ledsen för att han inte hann besöka ett Kärnkraftverk. Men Jan-olof, du vet vad du har lovat.DS

Kommentarer
Postat av: Marie

Vilka härliga bilder! Vi tycker också vi hade två toppen kvällar tillsammans med er. Efterrätten heter panna cotta, superenkel att göra och så god.

2011-08-12 @ 08:22:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0